Skip to content

Blogg om Digital Markedsføring / HR

Videoblogg – hvordan jeg selv lærer best

Manus til video medfølger under her, med noe lengre tekst.

Hei! Mitt navn er Paola og jeg studerer for tiden en Bachelor i HR og personalledelse på Høyskolen Kristiania. Hvis du har lest bloggen min fra før så vet du at jeg har opprettet denne bloggen i sammenheng med Digital Markedsføring som valgemne jeg har dette semesteret. Vi har derfor denne gangen fått i oppgave å lage en videoblogg og forklare hvordan jeg lærer best. Forhåpentligvis kan det hjelpe noen av dere der ute å vite om mine triks. I tillegg er det viktig å legge til at vi er alle forskjellige, så ikke alle metoder, tips og triks vil funke like bra for alle. Så igjen, dette er hvordan jeg personlig lærer best. 

Tema

For det første tenker jeg det er viktig å nevne at jeg dessverre er en ganske sta person. Noe som reflekterer i at om jeg ikke finner et tema spennende nok så klarer jeg heller ikke fokusere på det. Dette fører dermed til at jeg ikke lærer noe da jeg heller ikke vil eller klarer å følge med selv om det er viktig å komme gjennom for helheten av læringsprosessen. Et eksempel er vel nettopp det å gå på grunnskole eller det å ta denne bacheloren. Jeg er veldig motivert for sluttresultatet, men det betyr nødvendigvis ikke at jeg liker alle temaene som er en del av prosessen. For eksempel kan du like matte, naturfag og engelsk, men mislike norsk, gym og historie. Samtidig kan du også like matte, men hate ligninger, og mislike norsk, men like å analysere dikt. Nesten ingen i norgeshistorien har likt å analysere dikt, men det illustrerer poenget.  

Så uansett er poenget her at alle mine punkter for studieteknikk videre blir enda vanskeligere hvis tema ikke helt klaffer med meg. Naturligvis vil det blir enklere hvis tema er superspennende.  

Notater

Om det er under forelesning, en bok du leser eller en video du ser på så ta notater. For meg har dette fungert da jeg føler jeg får det inn to ganger. En gang når det blir sagt, og enda en gang når det blir skrevet ned. Det er til og med enda bedre når det er en PowerPoint du ser på for da blir det tre ganger måter å innta stoffet på, både gjennom å se, høre og skrive det ned. Mens jeg tar disse notatene, skriver jeg det ned med mine egne ord. Så ved å ikke følge ordrett hva som blir sagt forklarer jeg det på en enklere versjon til meg selv noe som gjør at jeg som oftest forstår noe raskere. Dette kan som oftest sammenlignes litt med at når du selv tenker noe i hodet ditt så gir det fullstendig mening, men om en annen person forklarer det med sine tanker og formuleringer så gir det ikke mening i det hele tatt. Så istedenfor å prøve å få med deg en hel setning eller et avsnitt av noe du skal prøve å lære deg, skriv det ned med egne ord. Funker hver eneste gang for meg, og plutselig blir også temaet enklere forklart enn ellers. 

Diskutere med andre mennesker rundt deg og gjenfortell

Så fort jeg startet på bacheloren min for snart to år siden syntes jeg alt var spennende, men enda mer spennende var det å ringe samboeren og fortelle om alt jeg hadde lært. Som oftest kunne vi diskutere tema litt frem og tilbake, og andre ganger kunne jeg bable i to timer uten stopp som om det hadde vært saftig drama. Likevel så fant jeg fort ut av at det å diskutere med en annen, eller det å gjenfortelle hva jeg nettopp hadde lært hjalp enormt. Jo mer jeg snakket om det, jo mer husket jeg det, og jo bedre jeg husket det jo flere eksempler kom jeg på, noe som naturligvis gjorde det mye enklere å huske ved å knytte til andre ting jeg hadde opplevd eller kunne knytte til i form av arbeidserfaring. Jeg satt meg også ned med foreldre, søsken og hvem som helst som fant det interessant og rett og slett diskuterte og gjenfortalte det jeg hadde lært. Til i dag er det fortsatt den måten jeg lærer best på, og det kan jeg virkelig anbefale flere av dere å prøve. 

Knytte til personlige eksempler

Som jeg nevnte tidligere så hjelper det mye å kunne knytte stoffet til noe du personlig har erfart. For min del er dette da arbeidserfaringen jeg har. HR og personalledelse ville jeg selvfølgelig sagt er knyttet til mye av det vi nesten alle erfarer gjennom våre arbeidskarrierer. Så naturligvis prøver jeg å knytte alt jeg lærer opp mot hva jeg allerede har vært gjennom i arbeidet. Der det ikke er mulig prøver jeg å tenke på scenarioer hvor dette da kan være relevant. For eksempel hadde vi om kunstig intelligens i starten av dette semesteret. Første tanke var at det kanskje er noe som ikke var utviklet nok i arbeidslivet, spesielt ikke innen HR og personalledelse. Med litt Research fant jeg ut at der kunne jeg ikke tatt mer feil, for allerede i dag blir det brukt til en viss grad for å hjelpe ved rekruttering, og så enkelt husker jeg om kunstig intelligens. 

Pauser

Det å ta pauser og slappe av tror jeg det ikke finnes en større fan av enn det jeg er. Jeg er definisjonen på den eleven som satt å så på klokka og telte minutter og sekunder til friminutt, og ikke har det blitt noe bedre jo eldre jeg blir. Jeg må som regel ta gode pauser, men det gjelder oss alle. Det å skulle sitte og lese, skrive eller arbeide med oppgaver i flere timer i strekk er ekstremt slitsomt for både hjernen og kroppen. Jeg passer derfor på å ta meg pauser imellom økter, og tenke på noe helt annet. Drikke vann og spise hjelper også, og ikke minst legge seg på noe mykt, som for min del som oftest blir senga, som ender opp med at det kan bli litt vel lange pauser. Likevel klarer jeg å fullføre det jeg skal gjøre i tide, med mindre det selvfølgelig har vært andre hindringer, som å binge en helt tv serie med 20 sesonger og 20 episoder hver sesong. (bare tull) 

Alt i alt 

Ved å kombinere de tingene jeg allerede har nevnt ovenfor så har jeg klart å skape meg selv en ganske god rutine på hvordan å lære best mulig. Det skal selvfølgelig nevnes at om en foreleser babler i 2-3 timer uten pauser med en monoton stemme og litt for mye bruk av uhh og ehhh så får jeg ikke med meg noe uansett hvor spennende tema skulle være. Det er også veldig viktig at foreleseren har eksempler, pauser og diskusjoner innimellom. Jeg må også legge til at dette semesteret så har det å blogge hjulpet mye. Skal jeg være ærlig så trodde jeg bloggingen kom til å bli kjedelig og bortkastet tid, men det har vært alt annet enn det. Det har vært ekstremt lærerikt å blogge, og det er også noe jeg kan se for meg å gjøre videre i min bachelor og karriere. 

Jeg har også sett mange Youtube videor av folk som snakker om det å ha det ryddig rundt deg osv. Dette kunne da ikke vært mer irrelevant for meg. For selv om dette da funker supert for andre mennesker så liker jeg rot, og jo flere bøker og papirer jeg har rundt meg jo mer behagelig er det å jobbe. Jeg jobber også ekstremt bra med lyd i bakgrunn, om dette er i form av musikk eller film. Det er vel der vi alle er forskjellige, for jeg vet at dette forstyrrer ekstremt mange andre mennesker, mens det samtidig finnes noen som meg som liker rot og lyd. Jeg ville selvfølgelig sagt de andre menneske er normale og ikke meg selv, men heldigvis er vi alle ulike, noe som gjør denne verden spennende. 

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Comments (0)