Skip to content

Blogg om Digital Markedsføring / HR

Nabobil.no – et godt eksempel på delingsøkonomi

I mitt andre blogginnlegg gikk jeg nærmere inn på hva delingsøkonomi egentlig er. Her forklarer jeg blant annet forskjell på modeller som kunne ligne, og ikke minst noen gode eksempler på denne forretningsmodellen. Nabobil.no er et veldig godt eksempel på delingsøkonomi. Det er også viktig å nevne at dette også faller under forretningsmodellen plattformtjeneste. Formålet med plattformen er å utnytte internettet for å lage en samlingsplass for å lette et behov for en målgruppe. I dette tilfelle et sted hvor alle kan leie ut og få leid en bil som blir brukt for lite. Videre i innlegget skal vi se mer på hva som gjør denne plattformen til et godt eksempel på delingsøkonomi. Så hva er nabobil.no og hvordan fungerer denne plattformen?


Bilde via Nabobil.no

Hva er Nabobil.no og hvordan fungerer det?

Mange av oss har kanskje en bil vi ikke bruker mye, eller mangel på en bil. Nabobil.no er en plattformtjeneste for privatpersoner som vil dele egen, eller leie bil av en annen privatperson. Den siste aktøren er driverne av plattformen. På en annen side betyr dette at Nabobil.no baserer seg på at det finnes utleiere og leietakere. Hvis du er på utkikk etter en leiebil nærme deg, er dette en veldig fin plattform som hjelper deg med dette. Du kan blant annet bruke bilen til jobbsammenheng, handletur eller ferie. Nabobil.no er ikke kun en markedsplass, men også et felleskap av mennesker som jobber mot et felles mål om smartere transport og en grønnere verden. De tar også et gebyr på 50kr av leietaker hver gang det blir inngått en ny leieavtale på siden. Dette er for å hjelpe å drive denne plattformen.

For utleiere

Med en ganske oversiktlig og lett nettside er det enkelt å navigere seg rundt og finne informasjonen som skulle passe deg. For en utleier må du eie bilen selv, og dermed er det ikke noe problem å komme i gang hos Nabobil.no. Samtykke bevis er påkrevd dersom du har en medeier eller ikke eier bilen selv. F.eks. kan barnebarnet leie ut bestemoren sin bil dersom bestemoren samtykker til det. For personer som leaser eller har andre finansieringsmåter på en bil, må dette undersøker med leieavtalen eller finansieringsvilkårene fra selskapet. 

Det er også krav til tilstanden av bilen og dette er alt fra renslighet til at bilen må være EU-godkjent. Når du leier ut bilen velger du selv om du vil møtes på privatadresse eller et annet sted. Nabobil.no hjelper også med foreslåtte prismodeller til hvordan å gjøre din bil mer attraktiv for en leietaker. Noe som er veldig greit er at du som utleier står fritt til å avslå eller godta forespørsler. Penger betales på forskudd og det finnes retningslinjer basert på drivstoff i bilen og overstigning av avtalte km som skal kjøres i leieperioden. 

Bilde via Nabobil.no

For leietakere 

Først må leietakeren lage en profil, og når den er opprettet kan du logge deg inn og benytte plattformen etter eget behov. Du kan selv bestemme hente-og leveringsdato, og ved noen anledninger kan du bestille spesialpris på en bil du vil leie. Det blir gjort blant annet kredittsjekk av deg som leietaker og det stilles også noen krav. F.eks. gyldig førerkort og ulike aldergrenser for ulike biler. I prisen inkluderer det full kasko forsikring og veihjelp så her trenger du virkelig ikke tenke på alt selv. 

Det er viktig at leietaker leverer bilen i like forhold som da den ble hentet. God hygiene og fylt drivstoff gir ekstra poeng i boka, og det gjør deg mer attraktiv for andre utleiere med gode tilbakemeldinger. Det er selvfølgelig gebyrer som forekommer om forventningene ikke blir møtt. Det er viktig å merke seg at når en forespørsel er sendt er det ikke mulig å terminere denne. Eneste måtene en forespørsel blir kanseller er hvis det ikke betales innen 24 timer av sendt forespørsel, kravene til nabobil.no ikke blir møtt eller om utleier ikke svarer på forespørselen. En ekstra ting å bemerke seg er at det er gratis å legge til en ekstra sjåfør om dette skulle være et behov. 

Bilde via Nabobil.no

Hva Nabobil.no gjør for å senke brukernes transaksjonskostnader

I stedet for å individuelt legge ut sine ressurser på ulike steder og hver enkelt interessent må finkjemme alle verdenes markeder, så samles alt på et sted. For denne forenklingen av transaksjonen tar plattformene enkelte ganger et gebyr for å støtte og opprettholde driften av plattformen. Ved å redusere antall kontaktpunkter for interessentene reduseres ofte også transaksjonskostnadene sammenliknet med å bruke en megler som tar en provisjon for hver handel. Plattformene utelukker dermed bruken av en megler, selger eller liknende og senker dermed transaksjonskostnadene for alle inkluderte parter. Det er også langt mer effektivt og tidsbesparende for partene.

Hvorfor dette er et godt eksempel på delingsøkonomi

Bilde via Nabobil.no

Så helt til slutt, med litt mer kontekst om Nabobil.no kan vi endelig svare på hvorfor dette er et godt eksempel på delingsøkonomi. Som jeg nevnte i mitt andre innlegg der jeg skriver om delingsøkonomi er dette en forretningsmodell som er til for å kunne gjøre det enkelt å dele en eiendel du ellers ikke bruker ofte. Nabobil.no har tatt i bruk dette og funnet en ressurs mange av oss eier, eller har behov for. Det å eie en bil kan for mange være en underutnyttet eiendel. Nabobil.no er dermed en mellom mann for at denne ressursen kan videre deles på måter som er til forbedring av effektivitet, bærekraft og felleskap. Det legges mer vekt på å leie fremfor å eie, og ikke minst leie av privatpersoner. Denne plattformen er med på å gi en fleksibilitet i valg etter behov.

Kilder:

https://estudie.no/digital-plattform/

https://nabobil.no

Comments (1) for post “Nabobil.no – et godt eksempel på delingsøkonomi”

  • Heisann Paola 🙂

    Nok et flott innlegg, du svarer godt på oppgaven og det virker som du forstår hva digitale plattformer og delingsøkonomi handler om. Det sagt kunne du gjerne trukket inn mer om bærekraft da dette er en veldig stor del av dette.
    Eller synes jeg du skriver veldig fint, og det er fint at du forklarer og beskriver hvordan tjenesten fungerer for de forskjellige brukerene av en slik plattform, kjempe fint.
    Til neste gang kan du gjerne prøve å tenke ut nye kreative måter å løse oppgavene på, som å lage videoer, intervjuer, eller andre ting, det finner du ut av 🙂

    Stå på, du er flink:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Comments (1)